Zeven energiebesparingtips voor thuiswerkers

Thuiswerken

Voorlopig blijven we nog even thuiswerken. Dat heeft impact op ons leven, maar eveneens op de energierekening. Je bent immers de hele dag thuis, de verwarming staat aan en je computer of laptop. Het is verstandig om eens te kijken naar energie aanbiedingen. Google eens op de woorden: vergelijk energie. Er zijn handige vergelijkingsites waarin je in een oogopslag ziet waar je het beste terecht kan. In dit artikel lees je een aantal eenvoudige tips waarmee je energie kan besparen.

1. Maak optimaal gebruik van je radiator

Het is herfst en de temperaturen zijn niet meer zo aangenaam. Tijd om de radiator aan te zetten. Controleer of de radiator niet geblokkeerd wordt door een kast, een bed, een bureau of een bank. Is het niet mogelijk om die items te verplaatsen? Kijk dan of je ze tenminste een beetje voorruit kan schuiven. Een radiator werkt het beste wanneer er niets in de weg staat.

2. Doe de verwarming niet te snel omhoog

Wanneer het koud is heb je de neiging om de verwarming een aantal graden hoger te zetten. Geen goed plan, want het kost enorm veel energie. Door het rustig op te bouwen, per graad, ben je minder energiekosten kwijt. En wie weet hoeft de verwarming niet eens zo hoog als je eerst dacht. Bij vloerverwarming is het raadzaam om zoveel mogelijk dezelfde temperatuur aan te houden. Want ook als je daarbij te snel wisselt tussen koude en warme temperaturen ben je aardig wat energie kwijt.

3. Douche minder lang

Doordat je nu thuiswerkt heb je ’s ochtends meer tijd voor je ochtendritueel. Wanneer je bij het opstaan altijd doucht is het lekker om wat langer dan normaal te douchen. Echter dat zorgt voor meer energieverbruik. Douche daarom zoals normaliter en geen minuut langer. Zet bijvoorbeeld een wekker en voorkom hiermee dat je onnodig warm water verbruikt.  

4. Mobiel en laptop overdag opladen

Wanneer je laptop en mobiel aangeven dat ze opgeladen zijn haal dan meteen het apparaat uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat je telefoon of mobiel geen stroom verbruiken, terwijl ze al volledig opgeladen zijn. Door je apparatuur overdag op te laden kan je ze direct uit het stopcontact halen. Ben je klaar met werken? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Hiermee voorkom je sluipverbruik.

5. Gebruik elektrische apparatuur niet opeens vaker

Doordat je thuis aan het werk bent valt het je misschien op dat sommige plekken wel een schoonmaakbeurt verdienen. Ga niet elke pauze die je hebt aan de slag met het huishouden. Bedenk dat je normaal gewoon op kantoor zat en de tijd niet had om stof te zuigen. Drink eveneens niet veel meer koffie dan op kantoor. Thuis heb je wellicht meer drinkpauzes, maar neem ook eens een glaasje water in plaats van een kop koffie of thee. Apparaten zoals stofzuigers, waterkokers en een koffiezetapparaat gebruiken nogal wat stroom.

6. Draag je kleding iets langer

Ben je een type wat elke dag iets anders aantrekt naar kantoor? Dat hoeft nu niet, want je collega’s zien je niet. Ruikt je kleding na een dag nog steeds fris? Dan kan je de volgende dag best dezelfde outfit aan. Op het eind van de week scheelt het je een wastrommel. Draag daarnaast warme kleding, want hierdoor kan de verwarming weer een graadje lager.

7. Werk op een laptop in plaats van een computer

Heb je thuis een computer en een laptop? Kies dan voor de laptop. Waarom? Omdat een laptop zuiniger qua energieverbruik is. Doe je laptop pas aan de lader wanneer hij leeg is. Verder kan je het beeldscherm op de eco-stand zetten.